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June 2, 1998 

Mr. Jackson M. Day 
Practice Fellow 
Financial Accounting Standards Board 
401 Merritt 7 
P.O. Box 5116 
Norwalk, CT 06856-5116 

RE: Preliminary Draft of A Guide to Implementation of Statement 125 on Accounting 
for Transfers and Servicing of Financial Assets and Extinguishments of Liabilities 

Dear Mr. Day: 

The Bond Market Association (the "Association")1 appreciates the opportunity to 
comment on the preliminary draft of the proposed FASB Special Report, A Guide to 
Implementation of Statement 125 on Accounting for Transfers and Servicing of Financial 
Assets and Extinguishments of Liabilities. As you are probably aware, the Association’s 
members have been, and continue to be, highly interested in Statement 125 due to its 
impact on the asset securitization and funding markets. 

We fully appreciate FASB’s desire to provide guidance in response to the questions that 
have been raised regarding this complex and comprehensive standard. However, we 
question whether it is the appropriate time for FASB to issue implementation guidance 
regarding Statement 125 while a number of significant issues are currently under 
consideration by the Board for inclusion as part of an interpretation or amendment of 
Statement 125. 

If, however, FASB does decide to proceed with issuing guidance at this time, we believe 
that questions 8, 9, and 37 should be added to the list of anticipated affected questions to 
which FASB staff should add cautionary language due to anticipated changes to be made 
to the Statement. 

Our comments on some of the specific questions and answers included in the preliminary 
draft follow. 

Control Criteria: Isolation 

Question 12: 

We note that currently there is no GAAP that addresses the accounting for stand-alone 
financial statements. We are concerned, therefore, that this answer does not constitute an 
interpretation of existing GAAP but rather represents the introduction of entirely new 
GAAP for stand-alone financial statements. Accordingly, we believe that the most 



appropriate way to address the issue of inter-affiliate transfers is through the application 
of the disclosure requirements of Statement 57. 

If, however, FASB believes that a discussion of the accounting for stand-alone financial 
statements is still appropriate, our recommendation would be to adopt an approach 
whereby if a transfer by an entity to an unaffiliated third party would be accounted for as 
a sale, then the exact same transfer to an affiliated entity should also be accounted for as a 
sale. 

Notwithstanding the above, we believe that it would be helpful if the language of this 
answer was clarified. The requirement to satisfy the legal isolation test of paragraph 9(a), 
combined with the audit guidance promulgated by SAS 73, seems to imply that "would" 
level opinions, addressing both the "true sale" and substantive non-consolidation in 
bankruptcy issues, are required for an inter-affiliate sale to be recorded as such. However, 
we note that the requirement to obtain an opinion regarding substantive non-
consolidation would be difficult for most inter-affiliate asset transfers, thus making it 
difficult for most inter-affiliate asset transfers to be accounted for as sales in stand-alone 
financial statements. Accordingly, we request that FASB clarify that a legal opinion 
would be required only with respect to "true sale" issues for these transactions, and would 
not be required for the substantive non-consolidation issues. In addition, we believe it 
would be helpful if FASB clarified that a legal opinion would not be required for inter-
affiliate transfers where there is no continuing involvement on the part of the transferor. 

Control Criteria: Conditions that Constrain a Transferee 

Question 13: 

We interpret this response as follows: assume that a transferee does not have the ability to 
sell a financial asset, such as a bond, that has been transferred to it. However, the 
transferee does have the ability to pledge the bond, and could obtain 80% of the value of 
the bond in cash through the pledge. The transferee would be considered to have obtained 
most of the economic benefit of the asset and the transfer could be accounted for as a sale 
(assuming all other sale criteria are met). If our interpretation is not correct, perhaps 
FASB could provide guidance in the answer to this question as to what is meant by 
"most" of the cash flows and economic benefit of the asset. 

We do not interpret this question as changing the accounting for funding market 
transactions (e.g., repos and securities lending transactions), where a transferee may have 
the right to pledge or exchange an asset, but is still required to pass interest or dividend 
payments received in respect of the asset back to the transferor. 

In addition, we are concerned because we believe that this response introduces a new 
approach to determining whether a transaction should be accounted for as a sale or a 
financing – an economic analysis based on who is entitled to cash flows from the assets. 
We believe this is inconsistent with the approach adopted by Statement 125, which 



directs one to look at factors surrounding control over the asset, rather than the rewards of 
owning that asset. 

Question 15: 

In order to expand on the guidance in Statement 125, we believe it would be helpful if 
FASB could provide specific examples of non-transferor imposed constraints that would 
preclude sale accounting. In addition, we believe that routine servicing does not equate to 
continuing involvement which would preclude sale accounting in the event of non-
transferor imposed constraining conditions, and we believe it would be helpful if FASB 
would state that explicitly. 

Furthermore, although we believe that the answer is consistent with the guidance 
contained in Statement 125, we urge FASB to reconsider this guidance in its proposed 
amendment or interpretation of the Statement. We believe that a constraint that is not 
imposed by the transferor, and which the transferor may or may not be aware of, should 
not preclude sale accounting, even if the transferor has some continuing involvement 
with the transferred asset. For example, a transferee of financial assets may be unable to 
sell transferred assets as a result of a bankruptcy proceeding, or a restriction imposed by a 
regulatory authority. Neither of these situations would appear to be relevant to whether a 
transferor has relinquished control over the asset, and in fact would not impact the 
transferor’s accounting absent its continuing involvement. However, if the transferor did 
have some continuing involvement with the asset (e.g., the transferor continues to service 
the asset), then the transferor would, as a result, be unable to account for the transfer as a 
sale. Thus, the existing guidance seems to conflate the concepts of control and continuing 
involvement, such that in the event of a non-transferor imposed constraint, sale 
accounting is precluded. 

Control Criteria: Qualifying Special-Purpose Entities 

Question 21: 

We suggest that consideration be given by FASB to a possible amendment of Statement 
125 whereby the consolidation rules regarding qualifying special purpose entities would 
apply equally to sponsors as well as transferors. We believe that the existing approach is 
somewhat inconsistent with the idea under Statement 125 that the order in which the 
components of a transaction are entered into should be irrelevant. 

Control Criteria: Effective Control 

Question 27: 

We suggest that you amend the wording at the end of the first sentence to read "existing, 
or specified securities" to incorporate the concept of TBA GNMA rolls, where the 
securities are usually existing but not yet allocated to the transaction. 



Measurement of Assets and Liabilities Upon Completion of a Transfer 

Question 45: 

The cross-reference in the third sentence in the answer should be to "Question 43", not 
Question 65. 

Servicing Assets and Servicing Liabilities: Adequate Compensation 

Question 49: 

We note that this question and answer discusses valuation issues that are not unique to 
servicing, and therefore question whether it provides any additional guidance to the 
practitioner. Should FASB decide to retain this question and answer, however, we believe 
the fact pattern in the question should be clarified to specify when the servicer receives a 
third party offer to purchase the servicing rights (i.e., before or after financial statements 
are issued). 

Servicing Assets and Servicing Liabilities: Contractually Specified Servicing Fees 

Question 56: 

We find the answer to this question not entirely clear, and believe it should be clarified 
by deleting the first sentence of the answer. Alternatively, the phrase "an interest only 
strip, or both" should be deleted from the first sentence of the answer. We believe this 
change would make the response clearer as well as more consistent with the guidance in 
Statement 125 and the answer to Question 47. 

Servicing-Other 

Questions 57 and 58: 

The answers to these questions are particularly problematic in the context of loan 
participations. In loan participation relationships, servicing responsibilities are embedded 
in the lead bank-participant relationship, and are not separable into distinct relationships 
as is the case in the asset securitization markets. We believe the application of this 
guidance to loan participations is therefore impracticable, and suggest that they be 
excluded from the scope of this issue. 

Secured Borrowings and Collateral 

Questions 73, 74 and 75: 

We suggest FASB clarify the answers to these questions by providing examples of the 
transactions contemplated, with explicit, descriptive language (e.g., Party A, the 
transferor, transfers security ABC to Party B, the transferee, in exchange for security 



XYZ) and with the appropriate journal entries for the transaction from both the 
transferor’s and transferee’s perspective. 

With respect to Question 74, as with our comments regarding Question 13, we are 
concerned that the answer makes reference to cash inflows that are the primary economic 
benefit of the asset as being a determinative factor in whether or not a transferee should 
record collateral on its balance sheet. 

Question 79: 

Although we agree with the answer to the question posed, we believe that FASB should 
consider providing more guidance with respect to other situations that may arise when a 
transferee has recorded collateral on its balance sheet pursuant to paragraph 15. For 
example, it would be helpful to clarify the accounting treatment where a transferee does 
not sell the collateral but keeps it in a trading account and marks it to market, or where a 
transferee sells the collateral but has an identical security in its own inventory that it can 
use to satisfy its obligation to return the collateral to the transferor. 

Question 80: 

We note that there is no Question 80. 

********** 

We would be pleased to discuss further any of our comments on the draft guidance or 
answer any questions you may have concerning the contents of this letter. Please feel free 
to contact Patricia Brigantic, Vice President and Associate General Counsel and principal 
staff advisor to the Accounting Policy Committee at The Bond Market Association, at 
212.440.9454, or Esther Mills, Accounting Policy Committee Chair, at 212.357.8437. 

Very truly yours, 

s/s Esther Mills 

________________________________________ 

Esther Mills 
Goldman, Sachs & Co. 
Chair, Accounting Policy Committee 

s/s Patricia Brigantic 

________________________________________ 



Patricia Brigantic 
Vice President & Associate General Counsel 
Principal Staff Advisor, Accounting Policy Committee 

cc: James Johnson, Deloitte & Touche, Special Accounting Advisors to 
The Bond Market Association  
  

FOOTNOTES 
 
1 The Bond Market Association represents approximately 200 securities firms and banks 
that underwrite, trade and sell debt securities, and participate in the repurchase agreement 
and securities lending markets, both domestically and internationally. This letter was 
prepared with the participation of the Association's Accounting Policy Committee, which 
is comprised of in-house accounting professionals at the Association's member firms, as 
well as the leadership of the Funding Division and the Mortgage and Asset-Backed 
Securities Division, representing business professionals active in the funding and 
mortgage and asset securitization markets, respectively. More information about the 
Association and its members can be found at its internet website www.bondmarkets.com. 

 


